21 april 2024

Opvang Oekraïense vluchtelingen

Het is fijn wonen in Uitgeest. Dat komt door de inzet van honderden vrijwilligers en beroepskrachten die in ons dorp actief zijn. De PvdA Uitgeest is benieuwd wat hen drijft, waar ze trots op zijn, maar ook waar ze van wakker liggen.

 

 

We hebben gesproken met Yvonne Groen, zij werkt als gebiedsregiseur bij de gemeente Uitgeest en met drie van de zes vrijwilligers.
Op 24 februari 2022 viel Rusland Oekraïne binnen, waarna honderdduizenden Oekraïense inwoners (met name vrouwen en kinderen) hun land ontvluchtten op zoek naar veiligheid. Nederland vangt op dit moment ruim 100.000 Oekraïense vluchtelingen op. Deze vluchtelingen zijn bij binnenkomst aan regio’s en gemeenten toegewezen. Yvonne Groen kreeg vanuit de gemeente Uitgeest de opdracht om de opvang voor de Oekraïense vluchtelingen in Uitgeest te regelen. Dat was geen eenvoudige zaak! Onder grote tijdsdruk moest huisvesting worden gezocht en moesten huizen van huisraad worden voorzien voordat de vluchtelingen konden worden opgevangen.
Met de voedselbank werden tijdelijke regelingen getroffen, want het leefgeld was nog niet beschikbaar. Later werden er ook taallessen aangeboden in samenwerking met het Leeslokaal. Het is mooi te kunnen melden dat bijna alle vluchtelingen betaald werk vonden. Zeker in die begintijd was het aanpakken, improviseren, succesjes vieren, leren van fouten en vooral doorgaan!
De eerste vrijwilligers zijn in de zomer van 2022 door het Vrijwilligers Informatie Punt (VIP) geworven dit ter ondersteuning en ontlasting van Yvon. Later kwam er in BUCH verband een brede werkgroep die de taken van Yvon overnam, maar Yvon bleef het aanspreekpunt voor de vrijwilligers in Uitgeest.

Op dit moment wonen 40 Oekraïense vluchtelingen in Uitgeest, zij wonen op diverse locaties in Uitgeest of zij worden door particulieren opgevangen. Binnenkort komen nog eens ruim 30 Oekraïners in Uitgeest wonen, zij worden gehuisvest in de A9 studio’s.
De opvang is goed geregeld, iedere vrijwilliger is hét aanspreekpunt voor één of meerdere huizen en onderhoudt de contacten met de bewoners. De vrijwilligers doen hun werk met hart en ziel, zij willen er voor de vluchtelingen zijn, ze willen veiligheid bieden en laten weten dat ze welkom zijn.
Een van de vrijwilligers is 24 jaar geleden vanuit Oekraïne naar Uitgeest verhuisd, zij spreekt hun taal en kan eventuele cultuurverschillen duiden en bespreekbaar maken. De vrijwilligers zijn trots op het werk dat zij doen. Het is écht ongelooflijk hoeveel werk zij verzetten. Zij ondersteunen de vluchtelingen tijdens gesprekken op school of bij de huisarts, zij wijzen hen de weg binnen Uitgeest. Zij regelen een sport- en cultuur kaart voor kinderen die dit nodig hebben. Eén van hen was aanwezig tijdens een bevalling in het ziekenhuis, zij legde als tolk de verbinding tussen de verloskundige en de vrouw die aan het bevallen was. Maandelijks is er een koffiemoment om elkaar te ontmoeten en er worden ook gezamenlijk spelletjesavonden en een jaarlijks kerstdiner georganiseerd. En dat maakt hen niet alleen trots maar ook rijk. Het is een voorrecht om te mogen leren van een andere cultuur én dat het lukt om mensen verder te brengen.

Naast al dit moois, is er ook een schaduwkant. Onze vrijwilligers liggen ook met enige regelmaat wakker. Het werk is niet alleen fijn om te doen maar is ook belastend, omdat de verhalen van de vluchtelingen vaak hartverscheurend zijn. Of omdat onderwijs- en zorginstellingen soms te bureaucratisch werken, zonder overleg besluiten nemen of juist noodzakelijke besluiten op de lange baan schuiven. Huisartsen in Nederland hebben een zorgplicht voor alle inwoners, dus ook voor vluchtelingen. Helaas geldt dit niet voor de tandartszorg, dan kan het gebeuren dat je met een jong kind uiteindelijk in Amsterdam terecht moet komen om kiespijn te verhelpen.

Tot slot, ook het project “Opvang Oekraïense vluchtelingen” laat zien waar een klein dorp groot in kan zijn. Hulde aan Yvon en deze vrijwilligers.