16 maart 2023

Een woning voor de politieagent, de verpleegkundige en de bouwvakker

Iedere gemeente doet zijn best om woningen te (laten) bouwen, ook de gemeente Uitgeest.
Belangrijke vragen daarbij zijn: in welke prijsklasse bouw je deze woningen en bouw je huur- of koopwoningen?

De PvdA vindt dat je vooral moet bouwen voor mensen die behoefte hebben aan een sociale huurwoning of een betaalbare sociale koopwoning. Dit betekent dat je bouwt voor mensen met een modaal inkomen zoals de politieagent, de verpleegkundige, de bouwvakker en de meester of juf.

Even wat cijfers op een rij:
Een ervaren mbo-verpleegkundige verdient circa € 42.000 bruto per jaar. Het salaris van een hoofdagent, metselaar en meester of juf zit in dezelfde orde van grootte. Afhankelijk van de ervaring en promotie kan dit in sommige beroepen oplopen tot zeg € 50.000 bruto per jaar.

Het modaal inkomen, het inkomen dat de meeste mensen verdienen, bedraagt € 40.000 bruto inclusief vakantiegeld. De inkomensgrens om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning is € 44.000. Met een bruto-inkomen van € 40.000 kun je een hypotheek krijgen van € 171.000. Met een bruto-inkomen van € 50.000 kun je een hypotheek krijgen van € 214.000.

Uit bovenstaande cijfers blijkt dat veel mensen die werken in belangrijke beroepen alleen in aanmerking komen voor een sociale huur- of sociale koopwoning, omdat ze te weinig verdienen om een hypotheek te kunnen krijgen voor een duurdere woning. Overigens geldt dit ook voor ouderen met AOW en eventueel een klein pensioentje.

Daarom vindt de PvdA dat Uitgeest nu prioriteit moet geven aan het bouwen van flinke aantallen sociale huurwoningen/appartementen en sociale koopwoningen: categorie 1. (prijsklasse € 235.000 ) en categorie 2. (prijsklasse € 281.000).

De bouw van deze woningen kan snel beginnen omdat de Vrijburglocatie als bouwlocatie per direct beschikbaar is.

De PvdA komt op voor mensen die een steuntje in de rug verdienen. Vindt u dit ook: help ons dit beleid uit te voeren.